Tidig Musik Ensemblekatalog
Välkommen
Medlemslogin:
Inloggning
Kalendarium
Evenemangskalender
Radannonser
Medlemsannonser
Artikelregister
Artiklar i Tidig Musik
Ensembler
Medlemmarnas ensembler
Länkar
Länkar

Medlemmarnas ensembler

Här kan Du lägga in Dina egna ensembler sedan Du loggat in

Rebaroque 
Rebaroque (f.d. Stockholms Barockorkester) är en dynamisk och färgstark ensemble bestående av erfarna musiker med ett särskilt intresse för barock- och wienklassisk musik. På repertoaren finns såväl kammarmusik som orkesterverk, opera, oratorium och konserter för barn. Ensemblens storlek kan variera från kammarensemble till full orkester. Ensemblen samarbetar med flera av Sveriges främsta sångsolister och körer.
Bild

Duo BassaNova 
  • Luisa García Åhnberg (barockcello) Suzanne Persson (teorb, barockgitarr)
  • Kontaktperson: Suzanne Persson Tel: 08-501 502 72 Epost: info@bassanova.se
  • Hemsida: www.bassanova.se
Luisa och Suzanne möttes i större ensemblers continuo-stämma och upptäckte tillsammans spontanitet och möjlighet att utttrycka sig och improvisera i stunden. Duon har sedan dess grävt fram spännande musik för barockcello och olika lutinstrument. Program: To be continuod, Visor utan ord, En tysk en Fransk och Bellman, Nu är det jul igen och Sagan om Féen. BassaNova arbetar också tillsammans med Dramatenskådespelaren Jonas Bergström med musik och lyrik och violinisten Roland Kjellström med intriktning på musik från tidigt 1600-tal.
Bild

Collegium Sanctæ Ceciliæ 
  • Kontaktperson: Alexandra Hibolin Tel: 073-7102304 Epost: alexandra.hibolin@gmail.com
Kören Collegium Sanctæ Ceciliæ bildades 2018 på initiativ av Hampus Söndrebo och Jesper Glans, kyrkomusiker inom Svenska kyrkan. Ensemblen är i huvudsak verksam i Skåne och består för närvarande av nio medlemmar enligt fördelningen SATB. Kören är sedan 2021 även en förening som verkar enligt följande: • Att framföra tidig musik med tyngdpunkt på repertoar från renässansen och den gregorianska sångtraditionen i gudstjänster och musikandakter i Svenska kyrkan. • Att som bönegemenskap be enligt tidegärden och verka för en sådan sjungen böneform i Svenska kyrkan. • Att årligen högtidlighålla Sta Cecilias dag 22 november. • Att sprida kunskap om och inspirera till föreningens intresseområden genom utbildning och annan utåtriktad verksamhet.
Bild

Romeo & Julia Kören 
  • Kontaktperson: Anja Nordahl, Urban Wedin romeo_julia@dramaten.se
  • Hemsida: www.romeo-julia.se
Romeo & Julia Kören är känd för sina spännande, dramatiska och även humoristiska tolkningar av tidig musik och blandning av teater, dans och sång. Kören har gjort sig ett internationellt namn som förvaltare och förnyare av renässansens rika musikskatt. Under 20 års tid har ensemblen turnérat världen runt och mött olika människor i olika miljöer. Det internationella intresset för renässansmusik är stort, vilket visar sig genom den strida ström inbjudningar Romeo & Julia Kören tar del av från länder runt om i världen. Bland dessa märks Japan, Italien, Mexiko, USA, Tyskland, Kroatien, Ryssland, Israel och Frankrike. Sedan grundandet 1991 har Romeo & Julia Kören under Benoît Malmbergs ledning blivit en uppmärksammad grupp som ständigt utvecklar det sceniska uttrycket inom den klassiska konsertformen. Vi är även kända från uppträdanden under fyra Nobelmiddagar (1992, 1993, 2002 och 2009) och underhållning under det kungliga bröllopet på Slottet i juni 2010. Vi vänder oss till en mycket bred publik världen över: från det svenska hovet, teater- och festivalbesökare till föräldralösa och utsatta barn i Östeuropa.
Bild

ENSEMBLE VILLANCICO 
  • Kontaktperson: Peter Pontvik (dir.) Tel: 08-30 43 29 Epost: peter@villancico.se
  • Hemsida: www.villancico.se
Ensemble Villancico - åtta sångare och fyra instrumentalister - sedan 1995 och som enda ensemble i Skandinavien, specialiserad på den latinamerikanska renässans- och barockrepertoaren. Ensemblen har konserterat och turnerat i 25 länder, framträtt i TV och radio samt gett ut fem CD.
Bild

Divina Musica 
  • Christina Larsson (Sopran) Emelie Roos (Blockflöjter) Markus Eriksson (Viola da gamba) Dohyo Sol (Lutor)
  • Kontaktperson: Christina Larsson Tel: 070-636 28 80 Epost: larsson.christina@hotmail.com
  • Hemsida: www.divinamusica.se
Divina Musica är en Malmöbaserad ensemble som spelar barock- och medeltidsmusik. 2007 firar ensemblen Carl von Linné med hyllningskonserten *Musik från Blomsterkungens tid*, som spelas på slott, herrgårdar, botaniska trädgårdar och i kyrkor över hela Sverige. På programmet står musik av samtida kompositörer och då framförallt vår svenske Roman, i gott sällskap av Händel, Bellman, Weiss, Forqueray m. fl. Divina Musica spelar i grönskande 1700-talsdräkter och väver samman musiken med historier ur Linnés liv. På trion Larsson-Roos-Sol bjuder Divina Musica också programmet *Musikaliska fröjder från Medeltiden*. En lustfylld resa mellan himmel och jord.
Bild saknas

Camerata Arosiensis 
  • Elisabet Lundgren (2:a Mandolin) Margareta Majdalani (1:a/2:a Mandolin) Ernesto Vos (1:a mandolin (Konsertmästare)) Malte Nordling (Basgamba) Göran Johansson (Gitarr) Olle Zettergren (Cembalo, Orgel, Blockflöjt) Ann-Marie Svensson (Mandola, Blockflöjt) Gunnar Stendahl (Gitarr)
  • Kontaktperson: Margareta Majdalani Epost: margareta.majdalani@gmail.com
Camerata Arosiensis är en västeråsbaserad ensemble för tidig musik. Den bildades 2013 och är en del av kulturföreningen Westra Aros Mandoliner.
Bild

Gemma 
  • Aino Lund Lavoipierre (sopran) Christina Larsson Malmberg (sopran) Karin Strinnholm Lagergren (sopran) Hanna Kopra (mezzosopran)
  • Kontaktperson: Karin Strinnholm Lagergren, ensemble.gemma@gmail.com
  • Hemsida: www.ensemblegemma.se
Gemma är en ensemble specialiserad på medeltida vokalmusik med tyngdpunkt på gregoriansk sång ur skandinaviska källor. Denna framförs ofta tillsammans med kyrkomusik ur den tidigaste västerländska flerstämmiga repertoaren från 1100- och 1200-talen. Musiken tas till stora delar fram genom ensemblens eget arbete i arkiv och bibliotek.
Bild

Ensemble La Monica 
  • Kina Sönstevold (barocktravers) Suzanne Persson (teorb, barockgitarr) Knut Sönstevold (barockfagott) Sven Åberg (barocktravers)
  • Kontaktperson: Suzanne Persson Tel: 08-501 502 72 Epost: info@suzanne.se
  • Hemsida: www.lamonica.se
La Monica ensemblen har fått sitt namn efter den kända melodin La Monica som var oerhört populär under 15- och 1600-talet. Melodin blev tonsatt för många olika instrument däribland fagotten av Philipp Friedrich Böddecker med tillhörande vilda virtuosa variationer som spelas under tiden som melodin spelas av flöjten till ackompanjemang av teorben. Ensemblens repertoaren spänner från tidigt italienskt 1600-tal till sent svenskt 1700-tal. Ur musikskatten från barocken finns otaliga verk såsom solosonater för fagott av Luidgi Merci och John Ernst Galliard, flöjtsonater av Jacques-Martin Hotteterre och Michel de la Barre, triosonater av Telemann och solomusik av Girolamo Kapsberger och Robert de Visée för teorb. Följ med på en musikalisk resa till toner från det vilda Italien, eleganta Frankrike, känslofulla England och virtuosa Tyskland med ensemble La Monica!
Bild saknas

Cantamás 
  • Kontaktperson:  Joakim Englund Tel.: 0707-586 587 e-mail: joakim.englund@gmail.com
Cantamás startade ursprungligen som en sångkvartett med inriktning på Medeltids- och Renässansmusik. Under åren har gruppen utvecklats till att bli ett musikkollektiv bestående av både sångare och instrumentalister. Sedan starten 1999 har gruppen utvecklat ett musicerande som bygger på kontraster och variation. Strävan har varit att komma nära publiken genom att fokusera på materialets innersta kärna, vilket ibland innebär djärva och okonventionella tolkningar av musiken. Vi finns på Facebook- följ oss gärna där!
Bild saknas

Barocka Damer 
  • Maria Robertsson (cembalo) Linnea Bergling (alt) Kate Hearne (barockcello & blockflöjt) Eva-Maria Thur (barockcello)
  • Kontaktperson: Linnéa Bergling Tel: 08-560 430 67 Epost: linnea@bergling.org
Ensemblen Barocka Damer framför barocka Pärlor, ett damatiserat musikprogram med verk av Bach, Händel, Purcell Bellman, mfl.Programmet är tätt sammanvävt med musik och reflektioner över tidsandan, ideal inom filosofin och sahällslivet i stort och klädstilens sällsamma växlingar inom 16-1700-talet med en och en annan surpris !
Bild saknas

Ensemble Chaconne 
  • Olof Larsson (viola da gamba) Suzanne Persson (teorb, barockgitarr) Nils-Erik Sparf (barockviolin) Sven Åberg (barocktravers)
  • Kontaktperson: Accordo Music Productions, 070-5958609, info@accordo.nu eller info@chaconne.se
  • Hemsida: www.chaconne.se
Ensemble Chaconne har fyra medlemmar alla väletablerade musiker inom det svenska musiklivet, speciellt barockmusik. Ensemblens sammansättning är idag kanske mindre vanlig men under 1700-talets första hälft komponerads och trycktes mängder av musik för en eller två melodiinstrument och basso continuo - solosonater och triosonater. Chaconne har framför allt sitt hjärta i den franska barockmusiken som frodades under Solkungen Louis XIV beskydd. Här möter vi tonsättare som Marin Marais, Jacques-Martin Hotteterre, Elisabeth Claude Jacquet de la Guerre, Robert de Visée och Michel de la Barre.
Bild saknas

Kungsvägens musiker 
Kungsvägens musiker (Kuninkaantien muusikot) är en professionell barockorkester och kör som har sin hemort i Åbo. Ensemblen är grundad år 2008. Kungsvägens musiker har skapat sig en egen nisch inom fältet för tidig musik i Finland och väckt uppmärksamhet med sin säregna repertoar och sina högklassiga konsertproduktioner. Tyngdpunkten i ensemblens repertoarplanering ligger på att lyfta fram okända verk av både kända och okända europeiska kompositörer. Ett av Kungsvägens musikers specialområden är stora kyrkomusikverk som är tonsatta för orkester och kör.
Bild

Capella Scandia 
  • Christian Jarhult (Tenor/Altus) Mikael Carlsson (Tenor/Altus) Torbjörn Tällberg Marthins (Bassus) Nóra Johansson Abaffy (Superius)
  • Kontaktperson:  Christian Jarhult Tel: 0731819480 Epost: info@capellascandia.se
  • Hemsida: capellascandia.se
Capella Scandia är en ensemble specialiserad på vokal renässansmusik med tyngdpunkt på den franko-flamländska skolan runt år 1500.
Bild

Ensemble Feria VI 
  • Nora Roll (gamba) Gunnar Andersson (tenor 2) Christian Wegmann (tenor 1) Caroline Wegmann (sopran 1) Leena-Maija Nee (sopran 2) Mikael Bellini (alt) Hans-Peter Nee (bas, alt)
  • Kontaktperson: Hans-Peter Nee Tel: Epost: leenamaija.nee@bredband.net
  • Hemsida: www.feriasexta.se
Vi är en ensemble bestående av sex sångare och en viola da gamba. Vi har specialiserat oss på 1500-talsmusik med en repertoar framför allt representerad av tonsättare som Orlando di Lasso, Nicolas Gombert, Ludwig Senfl, Adrian Willaert, Thomas Tallis, Cipriano de Rore och Leonhard Lechner.
Bild

Sonica 
  • Harald Möllmark (Baryton) Gunhild Emrén (Sopran) Louise Holmer (Alt) Elinor Josefsson (Alt) Christian Jarhult (Tenor) Sven Andersson (Bas)
  • Kontaktperson: Christian Jarhult Tel: 0731819480 Epost: christian@earlyreflection.se
  • Hemsida: earlyreflection.se
Renässansmusik a cappella.
Bild

Mare Balticum 
  • Kontaktperson: Jesper Hamilton (producent): 0703/205833
  • Hemsida: www.musikisyd.se
Ensemble Mare Balticum har genom sina drygt 20 år blivit en av den tidiga musikens stora ambassadörer och har med åren fått en allt djupare insikt om musikens många former. Ensemblen ingår i Musik i Syd och är landets enda fast anställda med inriktning mot tidig musik. De spelar på tidstrogna instrument och har genomfört ett stort antal program, både konserter och familjeföreställningar, både på egen hand och i samarbeten med olika artister och grupper. Under 2011 har de flera aktuella turnéproduktioner, med tre premiärer under hösten: Stäm din lyra (om den allra tidigaste musiken för fiol), Orfeus på 1600-talet (med musik av Hammerschmidt & Geist) samt I väntan på jul (barnföreställning med äldre julmusik och jultraditioner). Gruppens medlemmar: Stefan Wikström (trombon, basun), Ute Goedecke (sång, barockviolin, blockflöjt, gotisk harpa, skalmeja) Per Mattsson (barockfiol, medeltida fiddla, rebec, lira da braccio, marintrumpet, vevlira), Dario Losciale (kontrabas, violone, basgamba), Fredrik Persson (dulcian, skalmejor) och Tommy Johansson (luta, teorb, mandora, vihuela de mano med mera).
Bild saknas

Laude Novella 
  • Ute Goedecke (Sång, harpa, blockflöjt.) Per Mattsson (Fiddla, lira da braccio.)
  • Kontaktperson: Per Mattsson Tel: 044-24 06 42 Epost: eln@telia.com
  • Hemsida: www.laudenovella.com
Laude Novella är en grupp professionella musiker som mest spelar musik skriven 1320-1500, från senmedeltid, Ars Nova, och från tidig renässans. Laude Novella har sedan 1991 regelbundet framträtt med olika program i de mest skiftande sammanhang, och ensemblen har turnerat i Sverige och i Norden, Tyskland, Holland, Italien, Lettland, Litauen, Ukraina, Ryssland, Marocko. Laude Novella på CD: ”Ce moys de may”, ”Slut till dina öron ”, ”Den bakvända visan” och ”Armed men and fair ladies”. Dessutom ”Ekon från Poltava” tillsammans med ryska Insula Magica.
Bild

Scaramella 
  • Kontaktperson: Jan Rudling Tel: 070 892 20 22 Epost: jan@rudlings.se
  • Hemsida: www.scaramella.se
Scaramella är en ensemble för medeltids- och renässansmusik som bildades i Stockholm 1989. Vår repertoar omfattar vokal- och instrumentalmusik från 1100-tal till tidigt 1600-tal med sakral musik som gregorianska- helgon och pilgrimssånger, motetter och världslig musik som ballader, dryckes- och komiska visor. Våra instrument är gamba, pommer, dulcian, krumhorn, blockflöjt, psalterium, luta, renässansgitarr, cittern och slagverk
Bild saknas