Välkommen
Medlemslogin:
Inloggning
Kalendarium
Evenemangskalender
Radannonser
Medlemsannonser
Artikelregister
Artiklar i Tidig Musik
Ensembler
Medlemmarnas ensembler
Länkar
Länkar

Artikelregister

Sök efter artiklar här Sökord:  i 
("*" ersätter vilka tecken som helst i sökorden. T.ex. hittar 'sonat*' såväl 'sonat' som 'sonata' och 'sonater'.)
Välj tidning här Välj nummer:

TM 2019 Nr 2 (Årgång 39)
Tema: TRYCK
Köp för 75:- (8 Euro) (inkl. porto)


Ett års prenumeration på Tidig Musik (f.n. 4 nr per år) inklusive medlemskap i föreningen, kostar 295:- (under 26 år: 150,-, utland: 415 SEK). Anmäl dig här.

Annonsera i Tidig Musik

Återförsäljare

Framsidebild
Sida Författare Titel
8Maria SchildtMusiktryck i Sverige under 1600-talet  (artikel)
Gustav Düben, hovkapellmästare och organist i Tyrka kyrkan i Stockholm under 1600-talet, hämtade en stor del av musikernas repertoar ur musiksamlingar som trycktes nere på kontinenten och togs med till Sverige. Flera sådana tryck finns i den stora samling noter, ”Dübensamlingen”, som sonen Anders von Düben donerade till Uppsala Universitetsbibliotek 1732. Hur tryckte man noter vid den här tiden? Uppsalaforskaren Maria Schildt berättar.
12Hedvig MarklundMariangiola Martello – cembalist och dirigent (intervju)
Ibland slås man av tanken att ett par hundra år egentligen går ganska fort. Till exempel när den moderna lägenheten i Liljeholmen där Mariangiola Martello bor genomströmmas av den rika och tidlösa klangen från hennes cembalo. Tidig Musik har stämt träff för att samtala om ”La Pellegrina – A Medici Wedding”, där Mariangiola Martello är konstnärlig ledare och dirigent. Verket blir öppningsnummer för årets Stockholm Early Music Festival.
15Saga SamuelsonAnn Hallenberg till Drottningholmsteatern (intervju)
Mezzosopranen Ann Hallenberg kommer under säsongerna 2019 och 2020 att sätta sin konstnärliga prägel på Drottningholms Slottsteater. Hallenberg är teaterns nya ”artist in residence”, och Tidig Musik har pratat med henne om utnämningen.
16Tidig MusikSommarfestivaler (evenemang)
20Birgitta ModighEn revolution för nottrycket (artikel)
Konsten att trycka noter har utvecklats sedan Ottaviano Petrucci gjorde de första nottrycken i Italien runt sekelskiftet 1500. När den litografiska tekniken att trycka bilder från sten etablerades 300 år senare, vid sekelskiftet 1800, blev det möjligt att mångfaldiga bilder och därmed också noter på ett enkelt och billigt sätt.
23Birgitta WennerströmTelemanns ”Orpheus” i Vadstena (intervju)
Vadstena-Akademien spelar i sommar Georg Philipp Telemanns opera Orpheus eller Die wunderbare Beständigkeit der Liebe från 1726. Regissör och koreograf är Clara Svärd. Tidig Musik bad henne besvara några frågor om uppsättningen och om arbetet med produktionen.
24Christina Larsson Malmberg Barbara Strozzi (artikel)
Hon var hyllad sångerska, lutenist och tonsättare. Hon lät trycka hela åtta volymer med musik i en tid då musikpublicering var på nedgång. Hon var den ledande tonsättaren av vokalmusik i Italien, och publicerade fler kantater än någon av sina samtida kollegor. I hennes samlingar finns några av historiens vackraste och mest känslofyllda sånger. I år skulle Barbara Strozzi ha fyllt 400 år.
26Saga SamuelsonAmasonernas drottning (intervju)
Den Andra Operan arbetar för att utmana könsobalansen i operavärlden. I sommar sätter de upp operan Amasonernas drottning av Maria Antonia Walpurgis på Årsta teater. Tidig Musik fick ett möte med regissören Ditte Hammar och sopranen Hanna Fritzon för att prata om hierarkier och kvinnors roll i operans värld.
30Saga SamuelsonRousseau på Confidencen (intervju)
Det blir moralfilosofi och 1700-talspastoral när Rousseau intar Confidencen i sommar. Tidig Musik har pratat med Karin Modigh, som skapar koreografi till enaktsoperan ”Le Devin du Village”.
31Daniel BlockertOdiscutabelt  (recension)